Dieet geslacht baby: calcium, magnesium, kalium of natrium?

16-12-2019, 21:16  •  5120 keer bekeken  •  0 reacties
 GenderBalance

De meest gestelde vraag die ik krijg bij Gender Balance: hoe zit het nu met een dieet calcium of magnesium, natrium en kalium, krijg je daar een dochter of zoon van? Heeft wat je eet echt invloed op het geslacht van je baby? Moeten we massaal een dieet volgen voor een jongen of meisje? Nou, massaal niet, aangezien niet iedereen een voorkeur heeft – maar de meeste mensen absoluut wel! In meer of mindere mate – maar als jij droomt van een bepaald geslacht, dan zul je echt aan de slag moeten met je voeding. Hoe?

Nou in elk geval niet met calcium en magnesium voor een meisje. En ook niet met natrium en kalium voor een jongen. Waarom niet? Want dat lees je toch overal? Ja klopt, maar er staat wel meer op het internet dat niet waar is. Denk maar aan de Shettles methode – timing van de conceptie, waarbij je kort op de eisprong zou moeten vrijen voor een jongen en een paar dagen voor de eisprong voor een meisje – absolute onzin. Ja, jij kent vast iemand waarbij het heeft gewerkt. En misschien werkte het bij jou ook wel. De kans is en blijft 50-50.

Afijn, terug naar calcium en kalium enzo, waarom vind ik, als Gender Balance coach, dit onzin? A. Omdat er zoveel meer meespeelt en B. mensen die dit specifieke traject gevolgd hebben, komen alsnog bij mij (inmiddels heb ik een 96% succes ratio). C. uit mijn onderzoek – uitgevoerd onder ruim 2100 vrouwen – blijkt dat er geen enkele link is. Kijk maar eens naar andere zoogdieren – de mens is ook een zoogdier – zouden zij nog melk drinken? Zakjes chips met zout naar binnen werken? Ze eten min of meer hetzelfde, hun natuurlijke dieet. Maar er zijn wel verschillen onderling en dat verschil, wat op het eerste gezicht subtiel lijkt maar het niet is, zorgt ervoor dat zij ook invloed kunnen uitoefenen op het geslacht. Nee, een dier doet dat niet bewust, althans, niet zoals wij mensen dat willen doen. Maar de natuur heeft het voor ons allemaal geregeld: zoons waar de omstandigheden ideaal zijn voor een jongen en dochters waar de omstandigheden ideaal zijn voor een meisje.

Dus wat hebben moeders van dochters of zoons dan wel met elkaar gemeen? Hun eetpatroon! En dat bestaat uit zoveel meer dan zout en melkproducten. Want zou het echt zo zijn dat vrouwen van dochters amper zout eten en liters melk weg klokken? Nope, absoluut niet. Net zoals vrouwen van zoons echt geen bergen zout weg kanen of non-stop op kalium aan het kauwen zijn.

En natuurlijk speelt er nog meer mee: je gezondheid, je vruchtbaarheid, je leefstijl: sport je veel of helemaal niet? Heb je last van eetbuien wanneer je kinderen eindelijk op bed liggen? Want dan ben je kapot en je hebt de halve dag vergeten te eten omdat je altijd maar aan het zorgen bent. Dus waarom geen bakje chips en een stukje chocolade? Zout en melk: zou ze een tweeling krijgen van beide geslachten? Ha, nee, natuurlijk niet. Ook die tweelingen zijn trouwens prima te verklaren, want ook dan is er sprake van een bepaalde leefstijl. En die is ofwel meisjesvriendelijk ofwel jongensvriendelijk. Maar een jongens/meisje tweeling dan? Dat is een jongensmoeder die niet genoeg heeft voor 2 zoons en dus kiest haar lichaam het meisje erbij. Het is simpel, survival of the fittest. Biologie. De natuur.

En het hoeft allemaal echt niet zo moeilijk. Ik moet er niet aan denken om dagelijks kwark en yoghurt naar binnen te werken voor een dochter. Sterker nog: het hoeft niet! Daarvoor hoef ik enkel maar te kijken naar mijzelf (moeder van 1 dochter) en mijn moeder (van 4 dochters) om te weten: wij houden niet van melk (ja een scheutje in de koffie, oh en koffie doet ook al niks voor het geslacht). Is het pittig om het traject van Gender Balance te volgen voor een zoon of dochter? Tja, in het begin vond ik – en mijn andere klanten – het echt zo leuk niet. Immers vraagt het wel het een en ander van je, om ineens heel anders te gaan leven. Datzelfde geldt voor moeders die een zoon willen. We gaan allemaal buiten onze comfortzone en dat is niet altijd even leuk of makkelijk. Maar we hebben een droom, nietwaar? En die droom kan uitkomen. Dromen komen niet zomaar uit. Je moet ervoor werken. Eyes on the prize. Die mooie zoon of dochter, voor de rest van je leven!

Liefs Leonie
Gender Balance coach
mama van een dochter* en 2 zoons

Om ervoor te zorgen dat Gender Balance een veilige omgeving is, zullen alle reacties eerst gescreend worden. De reacties die goed gekeurd worden, zullen worden geplaatst.