Feiten en weetjes omtrent zwangerschap en het geslacht van je baby! Wist je dat?

14-08-2020, 10:57  •  2902 keer bekeken  •  0 reacties
 GenderBalance

Hoera, je bent zwanger! Of je droomt ervan om zwanger te worden. De meeste mensen zijn – nadat bevestigd is dat alles erop en eraan zit, want natuurlijk is gezondheid prioriteit nummer 1! - nu razend benieuwd: krijgen we een jongen of een meisje? Alles over de geslachtsbepaling, mythes, echo’s, feiten en fabels lees je hier. Nou ja, alles is misschien een beetje overdreven. Er is nog zoveel meer om te beschrijven. Maar ik geloof niet dat het de bedoeling is om hier een boek te schrijven. Dat heb ik al gedaan voor mijn werk als Gender Balance coach, waarbij wij – heel bewust – het geslacht van de volgende baby beïnvloeden. Ja, dat kan echt! Zie ook de bronnen en links voor aanvullende info. Zo kun jij ook meer leren over het geslacht en wat er allemaal bij kan komen kijken. Dus komt íe: wist je dat?

Het geslacht van jullie kindje vaststaat op het moment van conceptie? Zodra de eicel en spermacel samensmelten, is jullie baby to be genetisch gezien “af”. Dit houdt in dat het geslacht dus niet meer zal veranderen, de embryo is of een jongen (XY) of een meisje (XX) en zelfs haar- en oogkleur en andere genetische factoren liggen vast.

Spermacellen niet zwemmen maar spartelen? Bijna als een otter dat doet. 340 jaar lang werd geloofd dat zaadcellen zwemmen, maar inmiddels leren we steeds meer over die kleine wonderlijke cellen met flapperende staart. Die staart beweegt niet zoals bv een kikkervisje dit doet. Het roteert, draait en beweegt zo ontzettend druk en veel, dat het tot nu toe onmogelijk was om de bewegingen goed te kunnen volgen. Door te rollen, draaien en “spartelen” is het voor de spermacel mogelijk om bij de eicel te komen. Het is in elk geval veel ingewikkelder en slimmer dan men tot nu toe altijd dacht. Surprise nietwaar? Onze lichamen zijn briljant en dat meen ik echt! Want de vrouw kan iets dat nog magischer is! Je kunt meer lezen over otter spermacellen door te googelen op: Universidad Nacional Autonoma de Mexico, sperm deception.

De vrouw “kiest” het geslacht! Ook hier zaten we te lang vast aan honderd jaar oude geloven en inmiddels beseffen steeds meer mensen dat het echt geen kwestie is van het snelste zaadje en boem: baby. De zaadcel kiest het ei niet uit, alle zaadcellen willen namelijk een kans maken. Maar de eicel is degene die – hoe wordt uitgelegd tijdens het traject van Gender Balance – precies weet welke zaadcel bij haar past. Zij zal zeer bewust kiezen voor de juiste spermacel, welke match is het beste? Welke zaadcel geeft ons de kans op het beste resultaat? Daarbij “kijkt” de eicel naar de genen van de zaadcellen en zoals iedereen inmiddels weet is het geslacht ook vastgelegd in de genen. En zo zal de eicel zich enkel “openen” voor de juiste zaadcel. Want ook daar is het geen kwestie van pikkende eicellen die een gat maken en wie het eerst komt wint de grote prijs. De eicel zal zich openen aan de kant van de zaadcel die de juiste match is. Hoe dit proces precies werkt is – tot nu toe – helaas nog onmogelijk om te onderzoeken. Maar hoe verder de wetenschap komt, hoe meer we zullen leren over dit proces. Geniaal nietwaar?! Ik vind het in elk geval prachtig! En wist je dat we gretig gebruik maken van al deze kennis bij Gender Balance? Door te weten hoe je het geslacht kunt beïnvloeden voor conceptie, kun je zelf je gezin samenstellen met zoons en dochters.

Je niet aan de buitenkant kunt zien of iemand zwanger is van een zoon of een dochter? Dit is een beetje een schop voor open doel natuurlijk. En ergens ook wel heel erg jammer! Want hoe gaaf zou het zijn om een blik op jouw buik of die van je buurvrouw te werpen en te zien wat erin zit? Een puntige buik? Dat moet een jongen zijn. Een ronde buik? Jawel, een meid! Nou dat werkt dus niet. We hebben toch echt echo’s of bloedonderzoek (zoals de NIPT, waarin het DNA van de foetus bekeken wordt) nodig voor meer informatie omtrent de gezondheid en het geslacht van je kindje. Hoewel het ontzettend leuk is om te mijmeren en te raden, is het iets waar ik toch voorzichtig mee ben. Wanneer iemand een sterke voorkeur heeft voor een zoon of dochter, kan het heel pijnlijk zijn om van iedereen te horen dat je krijgt wat je zo graag hebben wil en het blijkt later toch het tegenovergestelde geslacht te zijn. Hetzelfde geldt voor zwangerschapskwaaltjes (noem ze gerust kwalen, ik vind zwanger zijn echt ontzettend heftig, hopelijk verloopt die van jou als lezer beter!) ben je misselijker dan bij je andere zwangerschappen en hoor en lees je nu overal dat het dan een meisje moet zijn? Helaas, dat klopt echt niet. Ook dromen, voorgevoelens (Google: maternal intuition of fetal gender van van onder andere Michael McFadzen) , de voorkeur voor bepaalde voeding zoals zoet voor meisjes en zout voor jongens, zijn hardnekkige mythes. Kijk dus uit voor je iets zegt tegen iemand als “oh dat is vast een jongen dit keer!” want je kunt iemand er ontzettend mee kwetsen. En dat is toch nooit de bedoeling denk ik.

Gender disappointment en desire bestaan echt. Misschien klinken de termen je bekend in de oren en anders is het vrij makkelijk te vertalen: gender teleurstelling en gender wens. En met gender bedoelt men in deze puur het geslacht zelf. Dat was tussen de beentjes hangt. Want we weten inmiddels allemaal dat gender een constructie is, nietwaar? ;) Maar het bestaat dus en het komt veel meer voor dan we denken. Precieze cijfers zijn er niet, maar we weten dat bijna alle stellen in het Westen graag een zoon en een dochter willen ervaren, met meer voorkeur voor dochters wanneer er al een of twee zoons in het gezin zijn. Moeders van dochters hebben er over het algemeen iets minder moeite mee dat er geen zoon is. Terwijl in het Oosten jongens nog altijd de absolute voorkeur krijgen. Dit is allemaal maatschappelijk en cultureel aangeleerd. Het is te makkelijk om daarover te oordelen, mensen hebben het er soms echt moeilijk mee.

Zeker in armere gebieden zoals in India of China, is een zoon een must voor de overleving later. Zoons zullen immers voor je zorgen later, wanneer ouders dit niet meer kunnen. Terwijl de cultuur voorschrijft dat dochters vertrekken met hun partner richting de schoonfamilie. Dit is niet makkelijk op te lossen en zorgt voor ontzettend veel verdriet in deze landen. Hopelijk komt daar – maar ook hier – meer begrip voor gender disappointment en desire. Laat hen daar dochters net zo welkom heten als hun zonen (zie ook google: india birth girls celebrated and gender equality). En laat ons hier zonen net zo welkom heten als onze dochters. Want ja, jongens zijn soms drukker, rollen misschien net iets vaker in de modder en ja, mijn jongens hingen vroeger in de gordijnen en schopten de bal tegen het raam. Maar meisjes kunnen dat net zo goed! Bovendien zijn jongens echt “mommies boys”, “mama moet mijn tanden poetsen! Mama lees jij ons een boekje voor? Mama! Ik heb dorst!” en dat terwijl jij boven onder de douche staat en je man al in de keuken stond. Het is altijd mama dit en mama dat, nietwaar? Of zijn meisjes ook zo? Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen!

En uiteindelijk, hoe je het ook wendt of keert: elk kind is een cadeau, een zegen. Veel vrouwen ervaringen teleurstelling tijdens de zwangerschap wanneer ze een zoon of dochter krijgen en anders hadden gehoopt. Dat is niet slecht, verkeerd, gemeen en maakt je al helemaal geen slechte moeder! En als je maar een ding van mij aanneemt – ik heb ervaring ;) – dan is het hopelijk dit: op het moment dat je kindje op je borst wordt gelegd doet niets er nog toe. Dan ben je dolgelukkig, stapelverliefd en kun je je leven niet meer voorstellen zonder hem of haar. Ook dat regelt de natuur!

Wil je meer lezen over Gender Balance en methoden om het geslacht te beïnvloeden? Kijk bij coaching voor meer info!

Groetjes Leonie
Gender Balance coach

Om ervoor te zorgen dat Gender Balance een veilige omgeving is, zullen alle reacties eerst gescreend worden. De reacties die goed gekeurd worden, zullen worden geplaatst.