Nub theorie

12-08-2021, 13:08  •  17796 keer bekeken  •  0 reacties
 GenderBalance

De nub theorie: met 12 weken het geslacht al zien!

Bijna elke vader of moeder in spe is, naast de gezondheid van hun kindje natuurlijk, razend benieuwd naar het geslacht van hun baby. In deze blog vertel ik als Gender Balance coach meer over de nub theorie. Misschien heb je er al eens van gehoord of is dit alles juist volledig nieuw voor je. Maar wist je dat we vanaf 12 weken zwangerschap al een goede gok kunnen nemen naar het geslacht van je kindje? Al is 12 weken en 5 dagen a 13 weken een beter moment, dan is de “nub” uitgegroeid en kunnen we aan de hand van de ‘hoek’ zien of het waarschijnlijk een jongetje of een meisje is. Hoe we dit kunnen, in hoeverre het klopt en hoe dit eruit ziet, kun je in deze blog van Gender Balance lezen!

Wat is de nub theorie?

Alle foetussen tussen de 11 en 14 weken zwangerschap hebben een zogenaamde “genital tubercle” beter bekend als “the nub”. Deze nub kun je op de echo zien als een soort uitsteeksel en is het uiteindelijke geslacht van je baby. De nub in verhouding tot de ruggengraat (de hoek) bepaalt of je kindje een jongen of een meisje is. Tussen 11 en 12 weken is deze nub volop in de groei, maar al wel goed zichtbaar. Het beste is om rond 12 weken en 5 dagen of 13 weken te gaan, dan is de nub af en veranderd niet meer van positie. Is de nub lang en plat? Of juist wat korter en staat het schuin omhoog? Dat kleine nubje vertelt je een heleboel!

 

genderbalance_nub_theorie_echo

 

Wanneer je voor een pretecho gaat kun je natuurlijk zelf vragen om een goede afbeelding van de nub. Als het goed is weet ze dan precies wat je bedoelt. Zo niet, vraag dan om een duidelijke profielfoto van het kindje in zijn geheel. Dus op de zij, zodat je het neusje mooi ziet en de ruggengraat. Let goed op dat er geen beentje voor de nub zit! Je moet echt een wit uitsteekseltje zien onderaan de buik en geen bot van het bovenbeen want dan weet je nog niet wat er in jouw buik zit. Zie hier boven een voorbeeld van wat je niet wil: het beentje zit ervoor! Dus nu lijkt het een meisje, maar zolang er een been voor zit blijf je twijfelen en kan er net zo goed een piemeltje verstopt zitten.

In het ziekenhuis of bij de verloskundige wil de echoscopiste misschien ook wel even kijken voor je. Echter staat daar ook de gezondheid van je kindje op nummer 1. Dus ze wil meestal vooral meten of je kindje goed op groei ligt, of het hartje sterk klopt en of er geen afwijkingen zichtbaar zijn. Je kunt ook vragen of je het mag filmen, vaak zie je dan de nub wel voorbij komen. Ben je niet zeker? Lees dan vooral even verder hoe anderen met je mee kunnen kijken, ook ik!

Angle of the dangle

Maar hoe kunnen we nu aan dit streepje zien of het een jongen of een meisje is? Dat hangt af van de hoek waarin de nub staat ten opzichte van de ruggengraat. Op de Engelse fora en babysites is dit beter bekend als the “angle of the dangle”. Oftewel hoe hangt ‘ie erbij? De nub die parallel staat aan de ruggengraat is een meisje. Staat de nub in een hoek van 30 graden of meer? Dan is het een jongen. In theorie dan allemaal he, ook de nub is niet 100%. Maar je mag ervan uitgaan dat de nub in de meeste gevallen wel klopt. De clitoris lijkt een klein dingetje maar ze (ja het is een meisje) kan tot wel 15 cm diep in je lichaam doorlopen! Mensen zijn dus weleens verward wanneer de meisjesnub groter is dan de jongens nub, maar omdat de de clitoris (de nub dus) in je lichaam zit is deze dus groter dan de nub van de heren. Sorry mannen! Als je het geslacht zeker wil weten, kun je een paar weken later een pretecho maken om tussen de beentjes te kijken. Ook nu is er geen 100% garantie want die heb je nooit in het leven. Maar als je nub en pottyshot hetzelfde geslacht aangeven kun je ervan uitgaan dat je een zoon of een dochter krijgt.

 

gender_balance_nub_theorie_jongen
Jongetje 12,6 weken: de grote lijn is de ruggengraat, de nub staat er duidelijk in een hoek op!

 

 

gender_balance_nub_theorie_jongen_pottyshot
Zelfde kindje pottyshot. Het is een jongen!

 

Hoe betrouwbaar is de nub theorie?

In 2012 werd er een onderzoek uitgerold onder 1,222 zwangere vrouwen. Hieruit werd geconcludeerd dat de nub theorie zo’n 96% tot 100% betrouwbaar was. Hoe groter de baby was, hoe duidelijker de nub. Ga om die reden dus niet te vroeg voor een nub echo, hoe nieuwsgierig je ook bent! Met 11 weken ben je echt veel te vroeg en met 12 weken eigenlijk ook, dit omdat de nub nog volop in de groei is en je mogelijk ten onrechte denkt een meisje te verwachten terwijl je een week later een duidelijke jongen had gezien. Tussen 12 en 12,2 weken is de nub betrouwbaarheid een stuk lager: 90,5%, voor de 12 weken is het percentage nog lager en eigenlijk geheel niet betrouwbaar. Als je het zo kunt plannen dat je 12,5 of 13 tot 14 weken zwanger bent met de echo, kun je de nub goed laten beoordelen. Hou er wel rekening mee dat als je kindje er niet goed voor ligt, zijn of haar beentjes in de weg heeft of als je een hoger BMI hebt, het beeld minder duidelijk kan zijn.

Vanaf 12 weken

Vanaf 10 weken begint het geslacht van je nog ongeboren baby zich te vormen. Bij zowel jongens als meisjes begint dit als een lange, platte streep. Let op, alles is nog super klein op dit moment, we hebben het over millimeters! Bij meisjes groeit de nub door en blijft plat, vaak met een soort vorkje aan het einde van het streepje. Bij jongens groeit de nub omhoog, doordat de testikels zich beginnen te vormen onder de nub. Deze duwen de nub bij jongens dus omhoog. Maar dit is pas vanaf 12 weken te zien en met 12,5 a 13 weken is dit proces af. Nou ja, helemaal af natuurlijk niet, er moet nog zoveel gegroeid worden. Maar op dit moment kun je redelijk goed inschatten of het een lange, platte nub is en dus een meisje of dat het nubje omhoog richt door de balletjes eronder en dus een jochie. Tot 12 weken lijken zowel onze zoons als dochters erg op elkaar en is het niet goed te zien wat het geslacht is. Natuurlijk komt het weleens voor dat een jongetje zich eerder ontwikkeld (of wat voor loopt in de groei) en je dus al duidelijk een iniminie penis kunt zien of dat een meisje er niet goed voor ligt en zich zo presenteert als jongen. Maar het beste is om even geduld te hebben tot 12,5 of 13 weken, dan is over het algemeen de nub af en kun je met goede zekerheid zeggen of het een jongen of een meisje is. Wacht echter nog even met de roze of blauwe verf in de babykamer! De nub is vrij betrouwbaar maar nooit 100%. Vind je het geslacht erg belangrijk? Laat er dus zeker nog eens naar kijken met 16 weken of met de 20 weken echo! En echte zekerheid heb je natuurlijk pas na de geboorte.

In onderstaande afbeelding zien we duidelijk een meisje. Het streepje onderaan de buik is lang en plat met aan het uiteinde een soort vorkje. Het loopt parallel aan de ruggengraat. Echter voor 12 weken zien ook jongetjes er zo uit! De testikels groeien pas later, waardoor de nub naar boven geduwd wordt en de typische “stacking” stapeling zien van de balzak en de penis.

 

gender_balance_nub_theorie_meisje

 

 

gender_balance_nub_theorie_meisje_pottyshot

 

Foto 1: Dit meisje ligt een beetje opgekruld, dus kijk goed naar de ruggengraat: de nub staat er gelijk aan en dus is dit zeer waarschijnlijk een meisje.

Foto 2: tussen de beentjes is wel wat te zien omdat meisjes vaak gezwollen labia hebben tijdens de zwangerschap. We zien duidelijk de schaamlippen en de clitoris: it’s a girl!

De pottyshot

Rare naam eigenlijk, maar de reden hiervoor is dat je van onder af kijkt tussen de beentjes. En dan is het net of je baby’tje op het toilet zit. Het liefst met de beentjes wijdt zodat we goed kunnen zien of er iets tussen hangt of niet. Omdat alles nog zo hard in de groei is en ook best gezwollen kan zijn, betekent een uitsteeksel niet direct dat er een jongetje in je buik groeit. Ook meisjes kunnen een vrij grote clitoris hebben dat tussen de beentjes uitsteekt en de gezwollen schaamlipjes kunnen zich voordoen als balletjes. Immers beginnen jongens als meisjes hetzelfde in de baarmoeder. Dit is de reden dat mannen ook tepels hebben! Voor het geval dat jij je dit ooit ook af hebt gevraagd.

Nu ben ik geen echoscopiste dus zeker geen expert op dit gebied, dus hou mij ten goede! Je kindje moet er goed voor liggen (dus geen beentjes ervoor en niet opgekruld, of weggedraaid van de echo) en je moet verder zijn dan 12 weken zwangerschap. Vanaf 14 weken maar het liefst nog iets later om meer zekerheid te hebben (denk immers aan de opgezwollen vagina’s van meisjes in de baarmoeder) kun je een pottyshot laten maken zodat een ervaren echoscopist het geslacht kan bekijken. Elk pretechobureau heeft hier andere ideeën over en het is dus mogelijk dat ze pas vanaf 16 weken een geslachtsecho willen maken. Als je hier geen geduld voor hebt is het zeker de moeite waard om eens rond te kijken of je elders eerder terecht kunt.

Kun jij ook niet wachten om erachter te komen wat het geslacht is? Of wil je dat er een groep vrouwen, waaronder ik, met je meekijkt? Meldt je dan hier aan: https://www.facebook.com/groups/116919228848574 en plaats je echo.

Hoop jij op een lange, platte nub of juist op een nubje dat omhoog wijst, oftewel: droom jij van een zoon of een dochter? Kijk dan zeker eens hier voor meer informatie omtrent het beinvloeden van het geslacht: https://genderbalance.nl/coaching

Liefs Leonie
Gender Balance coach

Om ervoor te zorgen dat Gender Balance een veilige omgeving is, zullen alle reacties eerst gescreend worden. De reacties die goed gekeurd worden, zullen worden geplaatst.

 

Whoops, looks like something went wrong.