Onlangs was het weer volop in het nieuws. Een onderzoek uit 2020, uitgevoerd door de universiteit van Stockholm in samenwerking met de universiteit van Manchester, laat zien dat het inderdaad klopt dat de vrouw en haar eitje, de zaadcel uitkiezen. Als Gender Balance coach trek ik dit nog verder door: de vrouw kiest op deze manier niet alleen de beste zaadcel uit, maar ook het geslacht.
Hoe? Wat? Wie? HOE? Maar we hebben op school toch geleerd dat het snelste zaadje wint? En dat dit zaadje een X of een Y bevat en dus de man op die manier het geslacht bepaalt? Nope, fout, jammer! En toch, wanneer ik dit hardop uitspreek of hier opschrijf, komen er steevast negatieve reacties. Of reacties waarin ik belachelijk gemaakt wordt, het liefst door mannen. Waarom is dat? Daarvoor moeten we even terug in de tijd om wat mythes te busten.
Maar eerst het plaatje bij dit blog. Schattig he? Bloemetjes erbij, om het vooral niet te serieus te maken en te nemen. Want meisjes? Die iets wetenschappelijks doen? Tja... Het mag dan wel 2022 zijn, nog steeds is er nog geen gender gelijkheid in de wetenschap (en vele andere werkvelden). Waarom is dat? Daarvoor moeten we even terug, naar de tijd dat het gras nog groen was en seks nog vies. Het is nog niet eens zo lang geleden (1919) dat vrouwen in Nederland stemrecht kregen. Toen mijn oma ging trouwen, werd ze ontslagen bij de juwelier waar ze met veel plezier werkte. Ze zou immers andere taken krijgen, zoals kinderen baren en het huishouden. Er was geen keuze, (bijna) niemand nam je aan om te werken en als je het toch deed werd je met de nek aangekeken. Maar natuurlijk waren er wel vrouwen aan het werk!
Thuis werken is net zo goed werk natuurlijk, maar of je er veel erkenning voor kreeg is een tweede. En als een vrouw wel buiten de deur aan het werk was, dan gingen haar prestaties en de erkenning ervan standaard naar een man. In 1962 bv ontvingen Francis Crick, James Watson en Maurice Wilkins de nobelprijs voor het ontdekken en in kaart brengen van DNA. Er ontbrak echter 1 naam in dat rijtje, die van Rosalind Franklin. Toeval? Neen. Kernsplijting werd ontdekt door Lise Meitner, haar baas meneer Hahn publiceerde er een artikel over, zonder Meitner te noemen. Hij kon de theorie overigens niet verklaren, Lise kon dit wel. Maar als vrouw werd ze nu eenmaal niet opgenomen in de boeken. Later werd ze overgeplaatst om de administratie te doen, dat paste beter bij haar taak als vrouw. Als we nog verder terug gaan, komen we Hypathia tegen, circa 350-370, ze wordt ook wel gezien als de eerste vrouwelijke wiskundige. Ze werd destijds al tientallen jaren gezien als een leidende denker in Alexandrië. Ze trad in haar vaders rol als leider op de school en liet zich als enige vrouw onder mannen zien en was een briljant wiskundige en filosoof. Ze werd uiteindelijk vermoord (op een afschuwelijke manier, uit elkaar gerukt en gestenigd) door een menigte woedende christenen, dat haar bestaan zag als een bedreiging voor de Christelijke waarden. Een vrouw moet vooral stil zijn en niet gehoord worden.
Ja maar, hoor ik je nu bijna zeggen, dat is nu niet meer zo! Is dat echt zo? Is het niet zo dat slechts enkele
weken geleden. vrouwen in het grootste land ter wereld, na een jarenlange kruistocht van gelovigen,
minder rechten hebben gekregen dan een bevruchte eicel? “Men are afraid that women will laugh at them.
Women are afraid that men will kill them.”
―Margaret Atwood (auteur van de handmaid’s tale, een verhaal over een – inmiddels niet meer –
utopische toekomst)
De vagina en de baarmoeder zijn een slagveld, maar kijk daar! Ze komen nog net niet te paard aanstormen: de stoere, mannelijke, sterke heren met een staartje! (Daarom hoeven ze niet op dat paard natuurlijk) En daar gaan ze, jaaaa! Aan kop zien we Gerrit, hij is een kanjer, wat gaat hij hard! Hij wordt op de hielen gezeten door Gerdien, dat mag dan wel een zaadje zijn met een X maar ze komt uit “de man!” en is dus ook voor een keer de held uit het verhaal. Achter haar Herman, Pietje, Noah, Odin, Mint, Loutje, en Wolf (he, we moeten wel een beetje met de tijd mee ;) ). Maar wat gebeurt daar? Onze koploper Gerrit zit vast in het baarmoeder slijmvlies, hij vecht zich los maar wordt onmiddellijk gegrepen door een afschuwelijk monster! Of nou ja, Gerrit is in een van de vele krochten en gaten gevallen van het baarmoederslijmvlies. Gerrit ligt eruit. Gerdien is aan kop! Maar oh nee, ook zij komt vast te zitten. Herman, Herman! Waar ga je heen? Je moet naar links man, naar LINKS! Ha, dan is er wel meer kans voor de rest, wat een ont-zet-tend spannende race is dit dames en heren! En wie het eerst bij het ei is, wint de race!
Maar is dat ook zo?
Ze rollen, kruipen en spartelen, maar zwemmen zoals we dat altijd op filmpjes zien? Woest spartelend als een kikkervisje op naar de grote prijs “het ei!”. Haha! Nee, dat doen ze niet. Het staartje van de spermacel is een beetje scheef, waardoor het maar 1 kant op zwiept. Als het zaadje zou zwemmen, zou hij in rondjes gaan. Daarom heeft de spermacel zich aangepast en rolt in een soort kurkschroef door de vagina en baarmoeder (bron onderzoek: universiteit Bristol 2020)
Ken je die grap dat mannen liever de weg niet vragen? Want ze kunnen het zelf wel? Nou, zo zie ik zaadcellen dus voor mij. Herman, je gaat verkeerd! Nee Mint, bemoei je er niet mee! Dat geouwe*bleep* van die vrouwen. En zo kwam het dat Herman aankwam in een trieste, lege eierstok. Nu hebben we geleerd wat de reden is dat er miljoenen zaadcellen vrijkomen bij 1 zaadlozing. De ene helft gaat onderweg al dood (de vrouw is echt wel een slagveld, dat deel is geen grap), de andere helft verdwaald of valt er weer uit zodra de vrouw in kwestie rechtop gaat zitten en er blijft dan een klein groepje over die wel bij het ei terecht komen. Wie gaat het zijn dames en heren?!
En nu komen we op het spannendste deel van de wedstrijd: wie gaat er vandoor met de eerste prijs?! Nou de snelste in elk geval niet, die is onderweg omgekomen, de tweede rolde er weer uit en de derde... afijn, je snapt het. Er komt dus een klein groepje aan bij de eicel en zij bevat enkel de X. En echt, de eicel is een snob. Voor bijna allemaal trekt ze haar neus op (ik ben vrij visueel ingesteld en zie het voor mij) maar wie gaat daar! Oeh, die ruikt precies goed! Ja, eicellen en zaadcellen kunnen ruiken (maar hebben geen neus, het werkt als een soort magneet en ze worden door elkaar aangetrokken. Moeder natuur is echt cool). Nu gaan ze allemaal als een malle zitten morrelen aan de wanden van de eicel, maar madam Ei weigert open te gaan. Tot die ene, de uitverkorene, in de buurt komt. En nu, I kid you not, is er een lichtflits te zien. Nou ja, niet met het blote oog en het is geen giga blikseminslag ofzo, maar bizar is het wel (bron: universiteit Northwestern). Want ineens is zaadje nummer 3857359 de winnaar. Hoe KAN dit?
Bron: onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Stockholm en Manchester) Van het ei is er maar 1 (of soms 2 en heel soms meer) en van de zaadcellen zijn er miljoenen. Het is geheel niet logisch om dan te bedenken dat de zaadcel dus enige zeggenschap heeft. Zie het als marktwerking: hoe meer vraag er naar iets is, hoe kieskeuriger je kan zijn als aanbieder. Immers willen alle zaadcellen het doel bereiken. Als ei mag je dan een snob zijn, je hebt ze immers voor het uitkiezen. Dus natuurlijk kies je dan de zaadcel die de beste kans heeft om samen een blije, bolle baby te maken! Dit is biologisch gezien natuurlijk de beste truc: als het DNA goed bij elkaar past, dan heb je meer kans op gezond nageslacht. Nu is dit betreffende onderzoek er een waarbij dus is ontdekt dat de eicel het sperma van 1 man verkiest boven dat van een andere man. Maar dit werkt net zo goed als de zaadcellen van 1 man afkomstig zijn, of 4. No judgment, doe je ding.
Als we dan gaan kijken naar de percentages: bijna de helft van de zwangerschappen eindigen in een miskraam (niet schrikken! Dit geldt niet voor iedereen en vaak gebeurt het al voor het zich goed en wel heeft in kunnen nestelen en wordt je gewoon op de gewone tijd ongesteld). Bovendien ging vroeger 60% van de kinderen voor hun 2e levensjaar dood (dit veranderde pas toen vaccins werden ontdekt). Dus de natuur moest wel iets bedenken om de kans op nageslacht zo groot mogelijk te maken, de odds zijn nu eenmaal niet super goed. En als je bedenkt hoe ongelooflijk ingewikkeld het hele proces is van 1 ei naar een ei met een zaadcel erin en die zich oneindig lijkt te delen tot er een nieuw mensje ontstaat! Ongelooflijk knap! En ja, het gaat ook weleens fout, helaas kan ik erover meepraten als moeder van een overleden kindje (neem aub je foliumzuur het liefst 3 maanden voor conceptie en erna! Tot de verloskundige of arts zegt dat je mag stoppen. Het is ZO belangrijk).
Maar als je kijkt naar de conceptie als geheel, is het eigenlijk een wonder dat het vaker wel goed gaat dan niet. Hoe komt dit? Moeder natuur bedacht het ei en het ei kiest zelf de zaadcel. (universiteiten Stockholm & Manchester)
Dit proces trekken we bij Gender Balance door en dit is de manier die we gebruiken om het geslacht van je baby VOOR conceptie te beinvloeden. Dit is de reden dat het traject naar een zoon of dochter 3 maanden duurt. Je lichaam staat altijd in een bepaalde “stand”: jongensvriendelijk of meisjesvriendelijk. Waarom is dit relevant voor het eitje en de zaadcellen? Op het moment dat je lichaam en dus je eicel, in een jongensvriendelijke stand staat, dan zal het ei geen zaadcel met X doorlaten, gewoon niet. Want biologisch gezien kun je een zoon opvoeden, dus dat ei wil een zaadcel met Y. Andersom geldt dat ook: is je lijf en je ei ingesteld op een meid? Dan zal alleen de X zaadcel doorgang krijgen.
Komen we terug op vrouwen in de wetenschap. Nu we dit allemaal weten (en wetenschappelijk ondersteund zien) hoe is het dan zo gekomen dat de belangrijke rol toch werd weggelegd voor de man? Eeuwenlang werd er geloofd dat zaadcellen in het echt mini mensjes waren. En wist men niets van het bestaan van de eicel af. Er werd geloofd en door artsen verkondigd, dat de man die piepkleine mensjes in de vrouw bracht en zij enkel de oven was die het mensje af moest bakken. Best pijnlijk om te zien hoe vrouwen werden geminacht (en vermoord) omdat sommige mannen zichzelf een belangrijkere rol toe wilden eigenen. Zoals de vrouwen die het internet uitvonden (Radia Perlman), het DNA in kaart brachten en ziekten genazen, wordt vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol gegeven aan de man en is de status quo dat hij dus het geslacht bepaalt. Hij zwemt snel. Hij is een topper! Maar het was gebaseerd op niets, op gebakken lucht, op ego’s van mannen in de wetenschap die vonden dat vrouwen achter het aanrecht hoorden.
En nee, ik heb geen hekel aan mannen ;) Ik ben al ruim 17 jaar samen met een hele leuke man en samen kregen wij twee hele leuke mannen. Sterker nog: ik hou van deze mannen! Waar ik niet van hou zijn kerels die zichzelf naar voren schuiven ten koste van de vrouw. En die bestaan vandaag de dag (helaas) nog steeds volop. Van mannen die vinden dat meisjes van 10 na een verkrachting alsnog moeten bevallen van een baby en geen toegang mogen krijgen tot een veilige abortus, tot mannen die meer betaald krijgen dan een vrouw. Voor hetzelfde werk, los van niveau, opleiding en ervaring. Dus is het heel gek dat het feit dat vrouwen het geslacht bepalen, ook bij mij hard binnen kwam?! Eureka! Is het gek dat mensen (vooral mannen) boos werden, hoonden, lachten en sneerden?
Dus wie het laatst lacht, lacht het best. Een ei hoort er niet alleen bij, het ei is de enige echte kampioen!
Wil je meer weten over het Gender Balance traject om een zoon of dochter te verwekken? Neem dan contact op. Lees wel eerst even onder het kopje coaching hoe dit werkt: ik doe geen voorspellingen meer en ik geef 11 jaar aan onderzoek niet gratis, goedkoper of deels weg, hoe lief je het ook vraagt. Deze vrouw wordt graag op waarde geschat en er is meer vraag naar mijn hulp dan ik als mens aan kan bieden.
Liefs Leonie
Gender Balance coach
Disclaimer: er zijn geen mannen gewond geraakt tijdens het schrijven van dit artikel. Mogelijk hier en daar een beschadigd ego, maar mannen bedenk ook dat we zonder jullie zaadcellen ook nergens komen. Kunnen we zeggen dat het teamwerk is? Zonder de man komt er immers geen baby en zonder de vrouw en haar ei zouden jullie zaadjes in rondjes blijven zwemmen. Wat maakt ons sterk? Teamwerk!